Zoutwaterbaden – alsof je in zee zwemt
Tegenwoordig vind je zoutwaterbaden bij veel zwembaden en wellnesscentra. Meestal hebben ze een zoutgehalte van ongeveer vijf procent. Zoutwaterbaden staan bekend om hun heilzame uitwerking op uiteenlopende fysieke aandoeningen. Zo biedt het zoute water verlichting bij allergieën, en kan het dankzij de antibacteriële eigenschappen ontstekingssymptomen in de huid verminderen, bijvoorbeeld bij acne. Maar waar het bovenal uitkomst kan bieden, is bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals artrose en reuma. Zoutwaterbaden hebben hier een drievoudig positief effect. De spieren ontspannen zich wanneer de zouten in het water reageren met de huid, de bloedvaten verwijden zich, en de gewrichten worden ontlast, met een verbeterde beweeglijkheid tot gevolg. Vandaar dat watergymnastiek in zoutwaterbaden, vooral voor mensen met artrose of andere gewrichtsproblemen, absoluut de moeite waard is. Oefeningen kunnen hier makkelijker en met minder pijn worden uitgevoerd. Mocht je benieuwd zijn en dit zelf eens willen proberen, hoef je vast niet ver te zoeken. Bij veel zwembaden en thermen zijn inmiddels wel zoutwaterbaden te vinden.
Koolzuur – mineraalwater tegen een hoge bloeddruk
Een compleet andere heilzame werking biedt het koolzuurbad. Hierbij wordt koolzuur kunstmatig aan het badwater toegevoegd. Tijdens een koolzuurbad neemt de huid van de patiënt grote hoeveelheden koolzuurgas op. Daardoor daalt de lichaamstemperatuur, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en gaan hartslag en bloeddruk omlaag. Het is een behandeling die altijd moet plaatsvinden onder toezicht van een professional. Vooral patiënten die kampen met een hoge bloeddruk, functionele of arteriële circulatiestoornissen kunnen hier veel baat bij hebben. Verder bevordert het koolzuurbad het herstel van wonden en blessures. En tot slot heeft het baden in koolzuurhoudend water een kalmerend effect, en wordt om die reden ook ingezet bij psychische aandoeningen en ernstige stressklachten. De voordelen komen het beste uit de verf als het geneeskrachtige bad wordt toegepast als onderdeel van een kuur en onder begeleiding van een arts. De behandeling wordt onder meer aangeboden in Duitse kuuroorden als Bad Pyrmont, Bad Krotzingen en Bad Wildungen.
Baden in zwavelbronnen – bijzonder geschikt bij gewrichtsproblemen
Er zijn een aantal bronnen waarin zwavel van nature voorkomt. Tegenwoordig wordt het heilzame element echter ook kunstmatig toegevoegd aan badwater om uiteenlopende aandoeningen te behandelen. Zwavelbaden oefenen op meerdere manieren impact uit op het lichaam. Ten eerste zorgt de warmte van het water ervoor dat de spieren zich ontspannen. Het bindweefsel wordt soepeler en de bloedvaten verwijden zich. Het zwavelhoudende water verbetert de bloedcirculatie, verlicht pijn en werkt ontstekingsremmend. Zwavelbaden kunnen bovendien een positief effect hebben op de symptomen van huidaandoeningen als neurodermatitis, eczeem en psoriasis. En ze kunnen ook uitkomst bieden bij artrose, reuma, osteoporose en herniaklachten. Om van deze medische voordelen te profiteren, is een eenmalig bad echter niet genoeg. Daarvoor is regelmatig baden in zwavelwater, bijvoorbeeld als onderdeel van een kuur, aan te bevelen. Dan kan het heilzame water zijn werk pas echt goed doen. In Duitsland zijn er 31 erkende kuuroorden met zwavelhoudende baden die voor therapeutische doeleinden kunnen worden ingezet.