Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Drie duursporten – veel overbelastingsrisico’s

Overbelastingsblessures zijn blessures in de steunweefsels van het lichaam. Kleine bloedvaatjes scheuren en het weefsel raakt beschadigd. Vervolgens ontstaan er ontstekingen, die gepaard gaan met zwellingen en pijn.

Een groot deel van alle duursporters loopt tijdens een seizoen minstens één blessure op die te wijten is aan overbelasting, terwijl acute blessures slechts zelden voorkomen. Lopersknie, achillodynie, zwemmersschouder – pijnlijke begrippen waar iedere sporter liefst verre van blijft.

In de zwemsport treden de problemen vaak op in de schouders. De bekendste en meest voorkomende blessure is de zogeheten zwemmersschouder. Hierbij leidt een musculaire disbalans, veroorzaakt door een continu te hoge en te lange belasting in combinatie met een gebrekkige of verkeerde techniek, tot een verkeerde houding en verkeerde belasting van het schoudergewricht. Dit uit zich ten slotte in irritatie, met schade en ontstekingen in pezen en slijmbeurzen.

Een belangrijk probleem in de fietssport is dat de sporter – doordat beide voeten vastzitten op de klikpedalen – steeds weer opnieuw dezelfde beweging uitvoert in de beperkte bewegingsradius van de fiets, die maar zelden optimaal is afgestemd op de biomechanica en anatomie van het been en kniegewricht van de fietser in kwestie. Zo wordt kniepijn tijdens het fietsen meestal veroorzaakt door een verkeerd (te hoog of te laag) ingesteld zadel, of doordat er wordt gefietst in een te hoge versnelling. Er komt dan een grotere druk te staan op de knieschijf, met irritatie van gewricht en kraakbeen tot gevolg.

Ook in de hardloopsport krijgen de knieën veel te verduren. De zogenaamde lopersknie wordt veroorzaakt door een geïrriteerde tractus iliotibialis – een peesplaat die langs de buitenzijde van het bovenbeen tot aan het scheenbeen loopt. Lange, intensieve hardloopsessies kunnen de peesplaat verkorten, waardoor deze aan de buitenzijde van de knie over het bot schuurt.

Het overbelaste weefsel raakt uiteindelijk ontstoken en er ontstaat een stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Een andere veel voorkomende hardloopblessure is een overbelaste achillespees (achillodynie) en de daaruit voortvloeiende ontstekingen. Het probleem treedt ofwel direct op bij de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen, of in het bindweefsel rondom de pees. De ontsteking gaat gepaard met de typische symptomen: de achillespees is pijnlijk, gezwollen en voelt warm aan.