Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Eet smakelijk... ook je gewrichten smullen mee

Als de kraakbeenlaag tussen onze gewrichten niet continu van voldoende voedingsstoffen en beweging wordt voorzien, zal deze ‘verhongeren’ en langzaam maar zeker afbreken. Het verdwijnen van het gewrichtssmeer gaat gepaard met pijn en resulteert in het ergste geval in over elkaar schurende botten en artrose. Je zou het kunnen vergelijken met de ketting van je fiets, het scharnier van je slaapkamerdeur of de versnellingsbak van je auto. Bij onvoldoende olie en beweging drogen ze uit en piept en kraakt het al gauw aan alle kanten – tot ze helemaal vastlopen.

Voedingsstoffen en dagelijkse beweging

Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals bonen, linzen, tomaten en kruiden, barsten van de voedingsstoffen en vitamines en zijn het favoriete voedsel van ons gewrichtsvocht. Het gewrichtskraakbeen wordt op zijn beurt blij van een uitgebalanceerd bewegingsprogramma. Want naast dat regelmatige lichaamsbeweging ons plezier schenkt, stress vermindert en goed is voor onze sociale contacten, voedt en smeert het de gewrichten en houdt ons zo mobiel. Een goede balans tussen belasting en ontlasting is daarbij de sleutel naar goed gevoede en gelukkige gewrichten.

Er zijn opties te over om ons kraakbeen van zijn welverdiende voeding te voorzien. De kleinste veranderingen in ons dagelijks leven kunnen al een grote impact hebben. Ga bijvoorbeeld elke avond na het eten nog even een blokje om. Of loop als je de trap neemt de laatste vijf treden nog eens af en weer op. Doe je het liever iets rustiger aan? Ga dan gewoon eens op de eettafel zitten en laat je benen een poosje bungelen. Zwier ze zachtjes heen en weer, zonder kracht te zetten. Net als toen je nog klein was, losjes en ontspannen. Je kniegewrichten zullen je dankbaar zijn voor deze ‘extra traktatie’ en je belonen met meer bewegingsvrijheid en minder pijn.

In ieder huishouden zijn er zo tal van praktische ‘trainingstools’ aanwezig om de gewrichten gelukkig te houden. Zo kan een handdoek van pas komen als je last hebt van stijve schouders door een gebrek aan gewrichtssmeer. Ga zitten op een stoel, neem de handdoek in je hand en zwaai je arm naar voren en naar achteren. Je kunt je schoudergewricht bijna horen smakken van genot.