Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Tijd voor ontspanning!

Last van stijfheid en spanning in nek en schouders? Dan zijn rekoefeningen een goed idee. Ze helpen je spieren ontspannen en de kalme ritmische bewegingen brengen lichaam en geest tot rust. Probeer bijvoorbeeld eens deze simpele oefeningen voor de spieren in nek, schouders en kaak.

Nek

Een stijve, gespannen nek zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld door te veel zitten, een geforceerde houding of stress. Gelukkig kun je er makkelijk iets tegen doen. Laat je kin ontspannen, zonder enige kracht of moeite, naar je borstbeen zakken. Adem diep in en uit, en voel hoe je nek zich bij iedere ademteug lichtjes rekt en soepeler wordt. Draai je hoofd nu zachtjes van links naar rechts, alsof je met je kin over een denkbeeldige ketting rond je nek strijkt. Keer rustig terug naar het midden en kantel je hoofd weer omhoog.  Laat nu je linkeroor rustig naar je linkerschouder zakken. Oefen opnieuw geen enkele druk uit en let erop dat je schouder laag blijft. Het oor beweegt richting de schouder, niet andersom. Doe hetzelfde aan de andere kant. Voel je de lichte rek in de spieren aan de zijkant van je nek?

Schouders

Stress en stijve schouders gaan vaak hand in hand. Dit komt doordat we in stressvolle situaties, meestal onbewust, onze schouders optrekken. Het heeft niet alleen impact op de schouders, maar op het hele bovenlichaam. De volgende oefeningen helpen ze los te maken. Plaats je rechterhand op je rechterschouder en je linkerhand op je linkerschouder en teken met je ellebogen grote cirkels in de lucht. Dit is een geweldige oefening voor bovenrug, schouders en borstkas. Laat nu je schouders los en draai ze ontspannen naar achteren. Stel je voor dat je armen als zachtgekookte spaghetti losjes langs je lijf bungelen. Enkel je schouders zijn in beweging. Maak zo groot mogelijke cirkels – omhoog, naar achteren en dan weer omlaag.

Kaak

Ook de kaakspieren hebben vaak te lijden onder stress en spanning. De aloude spreuk ‘even de tanden op elkaar’ wordt helaas vaak te letterlijk genomen. In stressvolle situaties klemmen we onze kaken, al dan niet bewust, op elkaar. En hoe meer we dit doen, hoe meer spanning er ontstaat in kaakspieren en -gewrichten. Veel mensen verwerken ‘s nachts wat ze overdag hebben meegemaakt en bij ongeveer dertig procent van ons gaat dit gepaard met tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Een simpele oefening voor elke dag: merk je dat je je kaakspieren aanspant? Ontspan je kaak dan heel bewust. Open je mond iets en teken met je onderkaak kleine achtjes in de lucht.