Heb je last van pijnlijke gewrichten en voelt bewegen verre van fijn? Dan is het juist nu belangrijk actief te blijven en regelmatig te sporten. Door te bewegen stimuleer je de bloedcirculatie, wat je gewrichten van voldoende voedingsstoffen voorziet en uiteindelijk de nodige verlichting biedt. En als mooie bonus helpt het stress te verminderen en is het bevorderlijk voor een goede stofwisseling, sterke botten en soepele gewrichten. Het resultaat: goed humeur – gewichtsverlies – nieuw lichaamsgevoel – aanmaak van waardevol gewrichtssmeer.
Gewrichtsvriendelijke work-out – Jumping Fitness
De nieuwe trend in fitnessland: trampolinespringen! Het helpt conditie op te bouwen, af te vallen én is niet belastend voor de gewrichten. Met rebounding, zoals de work-out op de trampoline ook wel wordt genoemd, train je je hele lichaam. Tijdens de sprongen worden meer dan vierhonderd spieren geactiveerd. Daarmee liggen optimale trainingsresultaten voor het grijpen. Je denkt misschien dat je voor het springen alleen je benen gebruikt, maar om in balans te blijven moeten ook de spieren in je bovenlijf flink aan de bak. Trampolinespringen en Jumping Fitness zijn een geweldige manier om de spieren rond je gewrichten te trainen, zonder daarbij pijn in de gewrichten te veroorzaken. Het regelmatig op en neer springen op de trampoline zet elke spier in je lichaam aan het werk, stimuleert de stofwisseling, activeert het hart- en vaatstelsel, versterkt de spieren en bevordert de lymfecirculatie. Bovendien is trampolinespringen een effectief middel om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Effectiever dan bijvoorbeeld joggen. In slechts één uur tijd kun je namelijk, afhankelijk van hoe intensief je beweegt, 600 tot 750 kilocalorieën verbranden. Maar het springen op de trampoline biedt nóg meer voordelen. Het maakt je rug sterker, je buik en bindweefsels steviger en strakker, verbetert je evenwicht en coördinatie, en last but not least: het is gewoon ontzettend leuk om te doen en tovert direct een glimlach op je gezicht... je gelukshormonen maken een vreugdesprongetje, je creativiteit draait op volle toeren en mentale spanningen verdwijnen als sneeuw voor de zon. En voor al die voordelen maakt het niet uit of je springt op een trampoline in je achtertuin, in een trampolinehal of in een professionele studio op een speciale Body Jump-trampoline met handvat... probeer het gewoon eens uit!
Trampolinespringen in het water
Voor mij staat trampolinespringen al van kleins af aan voor genot, ontspanning en intens plezier. Dat gevoel heel even te kunnen ‘vliegen’ en de wereld om me heen te vergeten... hemels! Je begrijpt dan ook vast hoe enthousiast ik was toen ik hoorde over een nieuwe sporttrend: trampolinespringen in het water. Inmiddels heeft deze nieuwe vorm van aquafitness me volledig in zijn greep en probeer ik iedereen ervan te overtuigen ook de sprong in het water te wagen. Vandaag ben jij aan de beurt.
Bij trampolinespringen in het water, ook wel aqua-jumping genoemd, wordt een water- en chloorbestendige trampoline met speciale zuignappen aan de poten op de bodem van het bad geplaatst. Voor volwassenen moet het water ongeveer 120 tot 140 centimeter diep zijn.
Je start de work-out met een warming-up. Maak kleine, snelle trippelpasjes op de trampoline en beweeg je armen mee zoals je bij een rondje rennen op het droge zou doen. Nog even je schouders goed losdraaien en je bent klaar voor het powerprogramma.
Je zet je af op de elastische springmat, zweeft omhoog en glijdt dan weer zonder enige moeite rustig richting mat. Verschillende sprongvarianten, van schaar- en kikkersprong tot aan knielifts, side kicks en pirouettes, zorgen niet alleen voor de nodige afwisseling, maar stellen je ook in staat op een makkelijke, milde manier in een mum van tijd tal van spiergroepen uit te dagen. Met minimale inspanning een maximaal trainingseffect, dat is de geweldige plus van sporten in het water!
En mocht het voor jou wel iets zwaarder mogen, is dat geen enkel probleem. Met weerstandsbanden als die van Theraband, zwemnoodles of waterhalters kun je je lijf naar hartenlust van top tot teen uitdagen.
Doordat de dichtheid van water achthonderd keer hoger ligt dan die van lucht, ligt de weerstand bij elke beweging stukken hoger. Ons lichaamsgewicht is in het water echter tien keer zo laag. Dit zorgt ervoor dat de work-out niet al te belastend is, maar de spieren toch optimaal worden getraind en de pondjes eraf vliegen.
Aqua-jumping is daarom ideaal voor mensen met rug- en gewrichtsklachten of overgewicht. Om de weerstand van het water te overwinnen, span je vooral de spieren in de buik, rug en romp flink aan, wat goed is voor de ruggengraat. Tegelijk heeft de snelle switch tussen aanspannen (om omhoog te springen) en ontspannen (terwijl je weer omlaag glijdt) een positief effect op de tussenwervelschijven en hun stofwisseling. Hoewel het een pittige work-out is, hoef je je geen zorgen te maken over spierpijn, want die heeft dankzij de lichte en dynamische bewegingen vrijwel geen kans.
En nog een bonus tot besluit: tien minuten aqua-jumping heeft hetzelfde trainingseffect als een uur (!) joggen. Terwijl je er op de trampoline in het zwembad vrolijk op los springt, kun je tot wel duizend kilocalorieën per uur verbranden!