Balance your diet, balance your health Balance your diet, balance your health

Verbeteren door te herstellen

Sporten is leuk en houdt je fit. Maar minstens zo belangrijk is het herstel ná de training. Want als je elke dag of zelfs twee keer per dag traint en geen topsporter bent, maken de positieve aspecten van sport op den duur plaats voor negatieve: je krijgt bijvoorbeeld last van vermoeidheid tijdens de inspanning, zware benen, een slecht humeur, slaapproblemen en bent minder gemotiveerd om te sporten. Het zijn allemaal symptomen van een gebrek aan herstel. Om optimaal te kunnen profiteren van de training, heeft je lichaam zo nu en dan een rustmoment nodig. In rust kan je lijf herstellen, worden de energiereserves aangevuld en winnen organen en spieren aan kracht. Dit gebeurt echter allemaal pas ná en niet tijdens het sporten. Het is dan ook belangrijk je lijf hiervoor tussen twee trainingssessies door voldoende tijd te gunnen. En die tijd hoef je als recreatief sporter absoluut niet al bankhangend door te brengen.

Direct na het sporten doe je er bijvoorbeeld goed aan genoeg te drinken (liefst iets als water of een sportdrank met elektrolyten) om de vochtbalans weer op peil te brengen. Met snelle koolhydraten (uit iets als een banaan) vul je de energievoorraad weer aan, gezonde vetten (onder meer uit noten of avocado) dragen bij aan het herstel van de spiercellen en eiwitten (bijvoorbeeld uit kwark) helpen de spieren te groeien. En er zijn nog veel meer manieren om het herstelproces te ondersteunen. Zo zou je je benen na een pittig rondje hardlopen kunnen trakteren op een ijskoude douche. Dit remt de ontstekingsprocessen in de spieren. Een bezoekje aan een masseur is eveneens bevorderlijk voor je herstel. De massage verbetert namelijk de bloedcirculatie, zodat de belaste weefsels van verse voedingsstoffen worden voorzien. Dit geldt trouwens ook voor een zelfmassage met een foamroller, die knopen en verklevingen in de spieren helpt verwijderen.

De dag na je work-out is er ook actief herstel mogelijk: denk bijvoorbeeld aan een rondje fietsen, een wandeling, een hike door het heuvelland of een uurtje yoga. Een van de belangrijkste factoren voor herstel wordt echter nog vaak onderschat: slaap! Ons lichaam gebruikt de tijd die we zalig slapend doorbrengen om opgelopen schade te herstellen. Experts adviseren ongeveer zeven uur slaap, en nog meer voor wie zeer zwaar traint. Als het goed is, zijn lichaam en geest dan de volgende dag weer klaar om er tegenaan te gaan!